Inspiration til fasten

Aaron Burden

Inspiration til fasten

Læs en kort introduktion til fasten og få konkret inspiration til, hvordan man kan faste i 40 dage fra Askeonsdag og frem til påsken.

Fastelavn er fest, udklædning og tøndeslagning. Samtidtig markerer fastelavn indgangen til fastetiden, som i kirken i hele verden er en fysisk og åndelig forberedelse til påsketiden. Kirken markerer indgangen til fasten til Askeonsdagsgudstjenesten den 1. marts.

Hvorfor faste?

Faste fylder meget i Bibelen, og vi kan læse om, at alle de forskellige personer, som vi kender derfra, fastede: Moses, David, Ester, Paulus, Jesus og mange andre. Og helt fra kirken blev til, har det været almindeligt at kristne fastede regelmæssigt. Selvom det kan være uvant for mange af os – og lidt en modkultur i forhold til alt det, som vores overflodssamfund lægger op til – så vil vi rigtig gerne opfordre til her i fastetiden, at I prøver at bruge faste som hjælp til at bede og fokusere på Gud og hans riges prioriteter. Faste og bøn er givet os som en hjælp til at undgå, at alle vores umiddelbare behov og egne dagsordener kommer til at bestemme i vores liv. Det er en måde at sige med hele os selv, også kroppen: Jeg ønsker, at Gud og hans vilje skal være først i mit liv. Fastelavn kendes også under navnet karneval, som kommer af det latinske ”carne vale” – det betyder ”farvel til kød”.

Den svenske præst og forfatter Peter Halldorf skriver i bogen ”Vejledning om fasten”:

”Nåden er den kristnes største privilegium. Livet er gratis fra begyndelsen. Frelsen er en ufortjent gave. Men når Gud åbner sin hånd og rækker sine gaver til os, er det os, der vælger, hvordan vi vil forvalte dem. Det er her, fasten kommer ind i billedet. At faste er at tage sig selv alvorligt. Det er at tænke stort om livet og forvalte den gave, det er at være menneske.”

Råd, Lectio Divina og meditation

Måske har du ikke prøvet at faste før?

Så er det en rigtig god idé at se nogle praktiske eksempler på, hvordan du kan komme i gang. Man kan søge inspiration på kirkens hjemmeside, hvor der er lagt 10 gode fasteråd og Lection Divina.

Endelig er her link til 3 meditationer, som du kan bruge som hjælp til fordybelse:

Adam, hvor er du? ved Ole Skjerbæk Madsen og Torsten Borbye Nielsen
Kontakt med Livets Kilde ved Lene Skovmark og Torsten Borbye Nielsen