Epidemi og orkaner presser Honduras

Det seneste halve år er befolkningen blevet helt frarådet at tage på hospitalet, fordi der hverken var senge, ilt eller blod.

Siden begyndelsen af epidemien i marts har der desuden været udgangsforbud, så man kun kan forlade sin bolig én dag om ugen for at besøge et supermarked eller apotek, en bank eller benzinstation.
Nu er smittetallene heldigvis på vej nedad, og forholdene på hospitalerne blevet lidt bedre. Men oveni er landet nu ramt af voldsomme orkaner og oversvømmelser.
(Billedet her på siden viser den oversvømmede lufthavn)

Parforhold under Corona

Sådan har dagligdagen set ud i flere måneder for Tanja Marie Kristensen, som bor og arbejder i Honduras med sin mand Arne.

”Min mand og jeg har set hinanden rigtig meget, så det har været intenst,” fortæller hun med en latter, da hun kommer forbi Byens Valgmenigheds kontor i oktober, hvor parret er på besøg i Danmark.
Tanja Marie Kristensen er en af de seks modtagere af kirkens tiende. 

Læs mere om tiendeprojekterne i Byens Valgmenighed her

Kald til fængsler

Parret er selvstændige udviklingskonsulenter og arbejder med projektevalueringer, behovsundersøgelser og analyser. Ved siden af arbejder Tanja Marie Kristensen frivilligt med 12-17-årige piger i et fængsel. Men på grund af Corona har det i månedsvis ikke været muligt at besøge dem. 

”Jeg 
ved, at Gud vil have mig involveret i det her pigefængselNår jeg ikke kan det, hvorfor er jeg her så? Jeg kan ikke holde kontakt med pigerne derinde,” fortæller Tanja Marie Kristensen om sin frustration. 

I starten af nedlukningen tænkte hun, at det nok gik over igen. Men det gjorde det ikke. 

”Det er ikke som i Danmark. I Honduras foregår det fra uge til uge. Hver søndag kommer der nye meldinger. De første par måneder håbede vi, at det snart blev normalt igen. Men kurven har bare gået opad siden starten,” forklarer hun. 

Tillid til Gud

Samtidig oplever Tanja Marie Kristensen, at de seneste måneder har været en øvelse i at stole på Gud. 

”Corona har overrasket os, men den har ikke overrasket Gud. Han ved, hvad der vil ske. Det er en trøst. Jeg tænkte, at jeg skulle det og det
, men så viser det sig, at dette er en del af hans plan.” 

Coaching og sport

Almindeligvis besøger hun pigerne i fængslet et par dage om ugen. De har kun lidt at foretage sig i det nedslidte fængsel, så Tanja Marie Kristensen arbejder med coaching og et håndboldprogram for at hjælpe og stimulere pigerne

Mange af pigerne er ødelagte og traumatiserede. Nogle af dem kan ikke bare tage imod Guds ord. De har brug for en vis lindring først. Og det kræver tillid, som kommer af at opleve sig set og hørt.

Pigerne får spil

Når der ikke har været mulighed for besøg, har hun i stedet købt spil som Matador og Twister til dem, ligesom hun har sendt videohilsener til deres morgensamlinger. Desuden har hun sørget for indkøb af forskellige kreative materialer til pigerne, så de kan lave tryk og tegne på t-shirts. 

“Selv om jeg ikke har været inde i pigefængslet i lang tid nu, så kommunikerer jeg mere og mere med de piger, der nu er kommet ud af fængslet, hvilket jeg ikke gjorde før 
Coronaen. Det er rigtig godt. Mange nyder friheden og samværet med familierne, men der er også udfordringer i forhold til tillid og stigmatisering,” forklarer Tanja Marie Kristensen. 

Mulighed for besøg

For nyligt er der blevet mulighed for, at Tanja Marie Kristensen igen kan komme ind i fængslet med en særlig tilladelse. Det vil hun forsøge, når ægteparret igen er i Honduras. De arbejder lige nu på at komme tilbage, hvilket er vanskeligt, da de fleste flyruter til landet er lukkede. 

“Jeg forventer at kunne komme ind i pigefængslet, så håbet er at kunne være sammen med pigerne før jul. Jeg glæder mig super
 meget til at være sammen med pigerne igen, siger hun.